Rólunk


2002-ben a volt JATE, SZOTE, SZÉF testnevelési tanszékek és csoportok, valamint a JGYPK kötelező testnevelésének szervezésére, az egyetemei sport koordinálására létrejött az SZTE Sportközpont, mint új, karok közötti és rektori irányítás alatt működő szervezeti egység. A szervezeti átalakulást a sportegyesületek szervezeti fúziója is követte és megalakult az Universitas SC Szeged, mint a Szegedi Tudományegyetem reprezentatív sportegyesülete.

 

A szervezeti változások mellett közel 400 millió forint beruházással a sportlétesítmények is jelentősen fejlődtek a volt Kossuth laktanya területén, hiszen a volt Ady téri sportpályára került a Tanulmányi és Információs Központ, ami az SZTE Központi Könyvtárát is magába foglalta. Az addig hiányzó fedett létesítmények száma megnőtt, de minőségében is új sportlétesítményt kapott az Egyetem, ami további öltözőkkel, küzdő és cselgáncs teremmel, asztalitenisz teremmel és falmászó teremmel bővült egyetemi forrásból, a Sportközpont saját bevételéből és külső forrás bevonásával.

 

A létesítményben félévente közel 6000 hallgató 300 meghirdetett kurzusból és több mint 30 sportágból válogathat. Ezen kívül sikerült megtartani, sőt továbbfejleszteni a kari sportnapokat, a jeges esteket, a különféle úszó és vizes programokat, sí táborokat. Ebben az SZTE Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) és a kari Hallgatói Önkormányzatoknak vezető szerepük volt. A kötelező testnevelésen felüli hallgatói sportot az SZTE Sport és Rekreációs Bizottsága és az EHÖK, valamint a kari HÖK sportért felelős hallgatói koordinálják és szervezik a Sportközpont oktatóinak vezetésével és támogatásával. Az erre a célra rendelt források felhasználása sikeres programokat és rendezvényeket, hallgatói pályázatokat és fejlesztéseket jelentett minden évben.

 

Sikeresen működik a nagy hagyományokkal rendelkező, 120 csapatot mozgósító SZTE Kispályás labdarúgó bajnokság, ami megtartotta a „JATE Bajnokság” nevet. Kari bajnokságot rendez az SZTE kosárlabdázásban, kézilabdázásban, labdarúgásban és röplabdázásban is, de 2009-ben évben vízilabda bajnokság is volt 3 férfi csapat részvételével.

 

Az intézményi versenyeken túl az integráció sikereket jelentett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságokon is, ahol az SZTE sportolói évente az első három hely valamelyikén végeztek az összetett pontversenyben, amit közel 20 sportágban való indulással, és több bajnoki címmel és helyezéssel értek el. Az Universitas Kupán az országos bajnoki címig jutottak a kosárlabdázó férfiak és a Medikus Kupán, a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóján és az Agrár Sportnapokon is eredményesen szerepelnek csapataink minden évben. Az előzőekhez az Egyetem külön forrást is biztosít, amit hallgatói forrásokkal, a Sportközpont saját bevételeivel egészítünk ki az eredményesség érdekében.

 

Nemzetközi eredményeinket fémjelzi 2006-ban rendezett Egyetemi és Főiskolai Squash Világbajnokság és a 2010-ben rendezendő Evezős Egyetemi és Főiskolai Világbajnokság rendezési jogának elnyerése. Több hallgatónk szerepelt eredményesen Universiaden, Egyetemi és Főiskolai Világbajnokságokon.

 

Az SZTE a minőségi sport területén kosárlabdázásban (SZTE SZEDEÁK NB.I/B), női vízilabdázásban (Universitas Vízilabda Club – 2009-től OB.I-es), vívásban (Universitas Vívó Klub) különféle városi sportegyesületek támogatásával is letette a névjegyét. A DÉMÁSZ Vízisport Egyesület támogatásával olimpia bajnok hallgatókkal is büszkélkedhetünk (Vajda Attila, Janis Natasa). 2008-ban megjelent az SZTE kiadványa „A sportoló egyetem” címmel, amiben az „Alma Mater” és sportoló hallgatóink bemutatása olvasható 1921-2008 között. 2009-ben megerősítésre került az SZTE és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpikonokat támogató szerződése is. A „Jó tanuló – jó sportoló” kitüntető címet hagyományként megtartottuk az integráció után is hallgatóink részére. Az integrációval az SZTE „Egyetemi Sportért” kitüntetést alapított az a sport területén dolgozó oktatók részére, amit évente két oktató nyer el a Sport és Rekreációs Bizottság javaslata alapján.

 

Oktatóinkról, óraadóinkról és dolgozóinkról ezen a weboldalon található bővebb információ.

Az érdeklődők sporteredményeinkről, programjainkról is tájékozódhatnak.

 

2010. február 24.

 

Szabó József
Sportközpont vezető