SZTE Karok Közötti Kosárlabda Bajnokság

2018.09.25. | Kategória: Hírek, információk
SZTE Karok Közötti Kosárlabda Bajnokság

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Karok Közötti Kosárlabda Bajnokság Versenykiírása  (2018/2019-es szezon

 

 

Cél:

A Szegedi Tudományegyetem kosárlabdázó hallgatói számára versenyzés biztosítása szervezett keretek között. A versenybe a lehető legtöbb kosárlabdázni szerető egyetemi polgár bevonásával színvonalas mix kosárlabda és B33 bajnokság megrendezése.

Nevezés:

A bajnokságba nevezhetnek a Szegedi Tudományegyetem karjainak azon aktív nappalis vagy levelezős hallgatói, 2016 után végzett öregdiákjai és aktív munkaviszonnyal rendelkező tanárai, akik a Szegedi Rekreációs Sport Club tagjai. A csapatoknak legalább 8 fővel lehet nevezniük (vegyes csapatokkal) és a csapatok tagjainak tisztán egy és ugyanazon karról kell származniuk. Egy kar több csapatot is indíthat, de ha két kar nem tud kiállítani egy-egy teljes csapatot, akkor összevonva is elindulhatnak (azokra a karokra ez utóbbi nem vonatkozik, amelyek legalább egy csapatot ki tudnak állítani).

Pályázati keret biztosítja a bajnokság megszervezését, lebonyolítását, egész évre a mérkőzések idejére terem és labdák biztosítását, játékvezetői és jegyzőkönyv vezetői díjakat, és a bajnokság végén a helyezettek díjazását. A nevezéshez szükséges iskolalátogatási igazolás vagy diploma fénymásolat. Akik a nevezésüket leadják, aláírásukkal nyilatkoznak a befizetett összegről, a bajnokság szabályainak elfogadásáról és hogy a bajnokságban saját felelősségükre vesznek rész. A nevezéseket a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjába tudják leadni 2018. 09. 21-ig.

Lebonyolítás:

A lebonyolítás bajnoki rendszerben történik a nevezett csapatok számának függvényében a szorgalmi időszak keddi napjain. A bajnokság minimum 5 csapat nevezése esetén kerülhet megrendezésre.

Bajnokság: Az alapszakaszban sorsolással mindegyik csapat körmérkőzést játszik. A győztes és vesztes mérkőzések függvényében kialakuló alapszakasz sorrendnek megfelelően (azonos állás esetén az egymás elleni eredmény számít) felső és alsó házi rájátszás következik keresztjátékkal. Majd a helyosztó és döntő mérkőzések. A döntő mérkőzések külön kerülnek megrendezésre egy tanár-diák gálamérkőzéssel együtt.


Játékvezetés: Az alapszakasz mérkőzésein hivatalból 1 játékvezető van kirendelve. Ha egy csapat szeretne egy mérkőzésen két játékvezetőt, akkor ezt az igényét 1 héttel a mérkőzés előtt le kell jelentenie a 
Sportközpontba, 4000.-forintos tagdíj befizetésével együtt.


Csapat távolléte: Ha egy csapat nem jelenik meg egy mérkőzésen az automatikusan 20:0-s győzelmet jelent az ellenfelének. Amennyiben a meg nem jelenést a csapat 1 héttel előre jelzi, a mérkőzés elhalasztásra kerül. Egy csapat a szezon során 2szer élhet ezzel a jogával.

Csapat kizárása a bajnokságból: Amennyiben egy csapat 3 mérkőzésen nem jelenik meg, versenybizottság kizárja a bajnokságból.

B33: A kari kosárlabda bajnokságban szereplő csapatoknak részt kell venniük 3 darab B33-as fordulón. Ezek megrendezése keddenként lesz, amikor az egészpályás bajnokság szünetel.

Gálamérkőzés: A gálamérkőzésen azok a hallgatók vehetnek részt, akik a bajnokságba nevezve vannak. A tanárokat a hallgatók nevezhetik meg az alapszakasz végéig (amennyiben ez nem történik meg, a Sportközpont próbál szervezni egy csapatot).

 

Szabályok:

 

Egészpályás kosárlabda:

Játékidő: 4x10 perc futóórával (az óra csak az időkérés, büntetődobás idejére áll meg és a mérkőzés utolsó 2 percében tiszta játékidő esetén, amennyiben a különbség 10 pont alatti). Az negyedek között 1 perc, a félidők között 3 perc játékszünet van. A hosszabbítás 5 perc (futóórával), a játékszünet 1 perc.

Időkérés: csapatonként 2 időkérése van egy csapatnak félidőnként, amelynek hossza fél perc.

Támadóidő: nincsen.

Késés: A mérkőzésről való késés esetén 5 perc várakozási idő van.

Melegítési idő: 5 perc a pályán.

Pálya méretei: a pálya méretei a 2004-es szabályoknak felelnek meg.

Egyéb: a mérkőzéseken részvevő női sportolok dobását, a férfi játékosok váll felett nem szerelhetik.

Amennyiben ez megtörténik, akkor a dobás közben elkövetett személyi hibának minősül.

Minden egyéb esetben az MKOSZ által kiadott aktuális versenyszabályok az érvényesek.

 

B33:

Játékidő: 2x5 perc futóórával, vagy 21 pontig.

Időkérés: csapatoknak 1 időkérése van, amelynek hossza fél perc.


Támadóidő: nincsen.

Késés: A mérkőzésről való késés esetén 2 perc várakozási idő van.

Melegítési idő: 2 perc a pályán.


Pálya méretei:
a pálya méretei a 2004-es szabályoknak megfelelő pálya fele.

Játékvezetés: „fair play” alapján mondják be a játékosok a szabálytalanságokat, vitás esetben a jegyzőkönyvvezető dönt.

Egyéb: a mérkőzéseken részvevő női sportolok dobását, a férfi játékosok váll felett nem szerelhetik.

Amennyiben ez megtörténik, akkor az dobás közben elkövetett személyi hibának minősül.

Minden egyéb esetben az MKOSZ által kiadott aktuális B33-szabályok az érvényesek.

A bajnokság szervezését és lebonyolítását a Sportközpont, Sportiroda és a Szegedi Rekreációs Sport Club végzi.


Jó versenyzést!!

Letölthető állomány(ok):